ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, την Πρωτοχρονιά προσφέρουμε βασιλόπιτα και όλοι ευχόμαστε να είμαστε οι τυχεροί που θα έχουν την εύνοια του νέου χρόνου, βρίσκοντας το φλουρί.
Κάθε μέρος έχει την δική του συνταγή. Παραδοσιακές, γλυκιές αλμυρές, κέικ ή τσουρέκι, ακόμα και καρυδόπιτες σιροπιαστές, είναι η βασίλισσα του Πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν που όλοι περιμένουν να κάνει την εμφάνιση της στο τραπέζι.

vasilopita-2015-600x355

Μία από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες συνταγές είναι η βασιλόπιτα κέικ. Αν επιλέξετε για φέτος να προσφέρετε μία σπιτική, θα πλημμυρίσετε το χώρο μεθυστικά αρώματα και οι καλεσμένοι σας δεν θα βλέπουν την ώρα να τους κόψετε ένα μεγάλο κομμάτι.

vasilopita-keik_12345_xl

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε όπως επιθυμείτε στην διακόσμησή της. Όπως και αν επιλέξετε να την σερβίρετε προσθέστε όλη σας την αγάπη και τις ευχές για μία γλυκιά χρονιά. Και φυσικά μην ξεχάσετε το φλουρί!
Η συνταγή της συγκεκριμένης βασιλόπιτας είναι πολύ παλιά και πρόκειται για την συνταγή που μας εμπιστέφθηκε η κυρία Νικολέττα Χατζηδάκη, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της.

clipboard

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Υλικά

1 κούπα βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
6 αυγά
1 κούπα γάλα (ή χυμό πορτοκάλι)
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
100 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και σπασμένο
50 γρ. καρύδι σπασμένο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ.

croppedimage733456-340483-1-eng-gb-sieve-the-flour-and-baking-powder-into-a-large-bowl

Με το εξάρτημα του φτερού, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

butter_sugar

Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομοιογενοποιηθεί το καθένα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
butter_eggsΠροσθέτουμε το γάλα (ή τον χυμό). Χαμηλώνουμε ξανά την ταχύτητα και σιγά – σιγά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς.
flour-1024x683Μόλις ομοιογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το κονιάκ και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
dsc_0219Τοποθετούμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα (βουτυρωμένη και αλευρωμένη) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία περίπου ώρα ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει στεγνό.

Αφήνουμε το κέικ να ηρεμήσει για 5-10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Τυλίγουμε το «φλουρί» σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε κάπου μέσα στην πίτα από την κάτω πλευρά.

vasilopita-me-cointreau

Πασπαλίζουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

Συμβουλές

Μπορείτε να προσθέσετε όποιον ξηρό καρπό ή αποξηραμένα φρούτα επιθυμείτε. Δοκιμάστε 100 γρ. ξανθές σταφίδες ποτισμένες σε brandy, που έχετε στεγνώσει και αλευρώσει ελαφρά πριν προσθέσετε στο μείγμα του κέικ ή και σταγόνες σοκολάτας.

clipboard

Δοκιμάστε επίσης να γλασάρετε την πίτα με σοκολάτα λευκή ή κουβερτούρα ή να φτιάξετε στολίδια με ζαχαρόπαστα που θα την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή.

vasilopita-kentriki

Καλή Πρωτοχρονιά!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ