ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Όποιος ανακάλυψε πρώτος τα donuts, πρέπει να είχε πολύ δημιουργική φαντασία. Δεν είναι καν γλυκό, αλλά για κάποιο λόγο αν είναι καλοφτιαγμένα κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί!

Τα donuts είναι στην ουσία μία πολύ εύκολη και γρήγορη ζύμη, αλλά ο συνηθισμένος τρόπος παρασκευής τους στο τηγάνι, ανεβάζει τις θερμίδες στα ύψη και τα κάνει δύσπεπτα και βαριά.
chocolateglazeddonutrecipe
Αν επιπλέον δεν διατηρείται η θερμοκρασία σταθερή, μαζεύουν λάδι σαν το σφουγγάρι και αποχτούν μία άσχημη και «ταγκισμένη» γεύση.
Τα ψημένα donuts από την άλλη, παραμένουν αφράτα, δεν πανιάζουν και τρώγονται ευχάριστα για αρκετές μέρες… Σιγά μην περισσέψουν όμως!
wu0302_homemade-glazed-doughnuts_s4x3-jpg-rend-hgtvcom-616-462
Η πιο εύκολη εκδοχή τους χωρίς καθόλου ζύμωμα, μίξερ και τηγανόλαδα, θέλει την υπομονή της – όπως όλα τα καλά πράγματα! Η αφράτη ζύμη, φουσκώνει φυσικά, αναπτύσσει όλα της τα πλούσια αρώματα και γεμίζει σε όγκο. Σαν γευστικό συννεφάκι σε παιδικό όνειρο!
Μπορεί να θέλει το χρόνο της, αλλά σας δίνει την δυνατότητα να ασχοληθείτε μόλις για 10 λεπτά μαζί της και να σας περιμένει στο ψυγείο έτοιμη, για να την φτιάξετε όταν θα έχετε το χρόνο και την διάθεση.

donuts-13

Η καλύτερη μας συμβουλή; Φτιάξτε donuts μαζί με τα παιδάκια σας! Αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν με τα διάφορα πανεύκολα γλάσα που σας προτείνουμε και να προσθέσουν, ζάχαρη, σοκολάτα, χρωματιστές τρούφες, ξηρούς καρπούς, καρδούλες και αστεράκια και παίξτε μαζί τους σαν μικρά παιδιά και εσείς.
Η ζαχαροπλαστική και τα donuts είναι παιχνίδι, απολαύστε το! Διαβάστε τις συμβουλές μας στο τέλος της συνταγής για όλες τις παραλλαγές και πως θα φτιάξετε γεμιστά donuts χωρίς καθόλου κόπο!

flour-eggs-butter

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά + 15 ώρες (για το φούσκωμα της ζύμης)
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

Υλικά (για 14 donuts μεγάλα ή 14 «δαχτυλίδια» και 14 μπουκίτσες donuts)

3 ¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.γλ. αλάτι
¾ κούπας γάλα ζεστό
¾ κούπας βούτυρο λιωμένο
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κούπας μέλι
1.κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο βανίλιας (* για γλάσο σοκολάτα και ροζ γλάσο, βλέπε: Συμβουλές)

1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη
2-3 κ.γλ. γάλα
1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να το αισθανόμαστε λίγο πιο ζεστό από το δάχτυλό μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι. (*βλέπε: Συμβουλές)

donuts-17

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε καλά τα υγρά υλικά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έλιωσε το μέλι.

donuts-16

Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε τη ζύμη με μία σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή και υγρή ζύμη. Δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 λεπτά και αν τυχόν υπάρχουν σβόλοι, μην ανησυχήσετε, θα εξαφανιστούν στο φούσκωμα.

donuts-2

Τυλίγουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το αφήνουμε να «ηρεμήσει» σε θερμοκρασία δωματίου για 2 -3 ώρες, μέχρι να αρχίσει να διπλασιάζεται και να σχηματίζει φουσκάλες.
Τοποθετούμε το μπολ, χωρίς να αφαιρέσουμε την μεμβράνη, στο ψυγείο για 12 ώρες. Είναι απαραίτητο, γιατί ζύμη θα σφίξει και θα «ηρεμήσει» επαρκώς για να μπορέσει να δουλευτεί.(*βλέπε: Συμβουλές)

donuts-19

Απλώνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, βάζουμε την ζύμη επάνω και την καλύπτουμε, επίσης, ελαφρά με λίγο αλεύρι
Ανοίγουμε τη ζύμη σπρώχνοντας ελαφρά με ένα πλάστη σε πάχος ενός δαχτύλου (1 – 1 εκ. και κάτι) και χρησιμοποιούμε, ένα κουπ–πατ ή ένα ποτήρι του νερού, για να κόψουμε σε δίσκους.
donuts-5Αν θέλουμε τα κλασικά donuts, σε σχήμα δαχτυλιδιού, τοποθετούμε ένα μικρότερο κουπ-πατ στο κέντρο κάθε δίσκου (ή ένα στενό ποτήρι σφηνάκι) και πιέζουμε για να αφαιρέσουμε το εσωτερικό τμήμα.
Τις στρογγυλές αυτές «μπουκίτσες» δεν τις πετάμε, τις ψήνουμε κανονικά μαζί με τα δαχτυλίδια. Αν θέλουμε στρογγυλά μεγάλα donuts, δεν αφαιρούμε το κέντρο.

donuts-1

Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα donuts με απόσταση 2 – 2,5 εκ. ανάμεσά τους, για να έχουν επαρκή χώρο να φουσκώσουν. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ηρεμήσουν για 20-25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C στην ένδειξη «αέρας» και αλείφουμε τα donuts ελαφρά με λίγο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, προσέχοντας να μην «αρπάξουν», γιατί παίρνουν χρώμα γρήγορα.

donuts-6

Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Το γλάσο θα είναι παχύρρευστο για να «κολλάει» καλύτερα πάνω στα donuts και να δημιουργεί τραγανή κρούστα. Αν θέλετε πιο ρευστή υφή προσθέστε μία κουταλιά γάλα ακόμα.

glaso-1

Βουτάμε τα donuts, όπως βγουν ζεστά από το φούρνο στο γλάσο, είτε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών για να τα καλύψουμε και από τις δύο πλευρές, είτε με το χέρι αν θέλουμε να καλύψουμε μόνο την επάνω πλευρά.
Το γλάσο θα απορροφηθεί ελαφρά από τη ζύμη και θα την κάνει πιο αφράτη. Όσο κρυώνει θα γίνεται διάφανο, τραγανό και θα «σπάει».

donuts-9

Αν θέλουμε να παραμείνει λευκό και μαλακό σαν επικάλυψη, μπορούμε να αφήσουμε τα donuts να κρυώσουν πρώτα, ή να τα διπλό–καλύψουμε με γλάσο (θα πρέπει να έχουμε διπλή ποσότητα γλάσου έτοιμη).
Ακουμπάμε τα donuts σε σχάρα για να στεγνώσει το γλάσο και… επιτέλους τρώμε!

donuts-10

Συμβουλές

*Δεν προσθέτουμε την μαγιά μαζί με το αλάτι ταυτόχρονα, γιατί το αλάτι απενεργοποιεί τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη όπως πρέπει. Όταν ανακατευτούν ξεχωριστά δεν έχουμε πρόβλημα.

* Η ζύμη αυτή μπορεί να φτιαχτεί και να διατηρηθεί σκεπασμένη στο ψυγείο με μεμβράνη μέχρι και 3 ημέρες νωρίτερα, από την ώρα που θα ψήσετε τα donuts. Όταν η ζύμη βγει από το ψυγείο θα παρατηρήσετε πως είναι ακόμα μαλακή και έχει όψη σφουγγαριού με μεγάλες φουσκάλες και «ίνες».

* Συμφέρει αν θέλουμε να φτιάχνουμε διαφορετικά χρώματα γλάσο για τα donuts ή τα γλυκά μας να ξεκινάμε πάντα από το γλάσο βανίλιας γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι δικές του παραλλαγές. Έτσι εύκολα και πολύ γρήγορά έχουμε τουλάχιστον δύο γλάσα για τις επικαλύψεις. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για δύο εβδομάδες


Για να φτιάξουμε ροζ γλάσο (ή άλλο χρώμα)

donuts-14

1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη
2-3 κ.γλ. γάλα
1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 σταγόνα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ή άλλο χρώμα)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το γλάσο. Μπορούμε να προσθέτουμε σταδιακά, μία – μία σταγόνα χρώμα και να αποχτήσουμε διαφορετικούς τόνους του ροζ.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και μία σταγόνα άρωμα ζαχαροπλαστικής φράουλα ή όποια άλλη γεύση ταιριάζει με το χρώμα μας.

Για να φτιάξουμε γλάσο σοκολάτας

donuts

1½ κούπα ζάχαρη άχνη
4 κ.σ. κακάο σκόνη
3 κ.σ. γάλα
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το γλάσο. Αν θέλουμε ανακατεύουμε στο γάλα μία κουταλιά καφέ ή λικέρ καφέ για γλάσο σοκολάτας με άρωμα καφέ.

Για να φτιάξουμε γεμιστά donuts

donuts-gemista

Ψήνουμε τα donuts κανονικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς για να μπορούμε να τα πιάσουμε. Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μερικές κουταλιές nutella, merenda, μαρμελάδα ή κάποια κρέμα που μας αρέσει.
Πιέζουμε ελαφρά στο πλάι των donuts για να ανοίξουμε μία μικρή οπή και γεμίζουμε προσεκτικά με την μύτη του κορνέ. Συνεχίζουμε κανονικά διακοσμώντας εξωτερικά με γλάσο ή κρυσταλλική ζάχαρη με κανέλα ή άχνη ζάχαρη.

gemista-donuts-2

Μία άλλη εύκολη λύση για να γεμίσουμε τα donuts με κρέμα ή σοκολάτα, αν δεν έχουμε κορνέ, είναι οι σύριγγες σίτισης!
Κοστίζουν πολύ φθηνά και θα τις βρείτε σε κάθε φαρμακείο της γειτονιάς. Αφαιρείτε απλά την βελόνα, γεμίζετε και πιέζετε το έμβολο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως για γέμιση μαρμελάδας.
Και τέλος, μπορείτε να κόψετε τα donuts σε όποιο σχήμα σας αρέσει! Αν θέλετε φτιάχνετε μόνο μπουκίτσες, ή τα κόβετε με κουπ-πατ σε σχήμα καρδιάς, αστεριού, πεταλούδας ακόμα και γραμμάτων, πριν τα ψήσετε.
Τα donuts είναι, κυριολεκτικά, η ώρα του παιδιού! Καλό παιχνίδι!

donuts13

Καλή απόλαυση!


Διαβάστε επίσης στο mediafree.gr:
Λαχταριστά ρολά με γλάσο σε 45 λεπτά… Η ζωή είναι μία τρέλα και χρειάζεται κανέλα!

 

Διαβάστε επίσης στο mediafree.gr:
Αφράτα και ελαφριά Pancakes με γιαούρτι! Τέλεια και έτοιμα σε 10 λεπτά!

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ

 biggerbolderbaking

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ