ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το λυθρίνι είναι ένα ψάρι που αγαπούμε ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά πιο εύκολο να το βρούμε στην αγορά. Ψητό με λαδολέμονο και μία αρωματική γέμιση λαχανικών και βοτάνων θα το απολαύσουμε στα καλύτερά του!

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού οι διατροφικές μας ανάγκες είναι περιορισμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι λιγότερες οι απαιτήσεις στη γεύση. Για τα ελαφριά γεύματα που επιζητούμε περισσότερο αυτήν την εποχή, επιλέγουμε όλο και πιο συχνά ψάρια και λαχανικά.

baked-whole-red-snapper-with-vegetables-herbs-roasted-fish

Το λυθρίνι είναι ένα αγαπημένο ψάρι με ραφινάτη γεύση που του αξίζει να σερβίρεται με τον καλύτερο τρόπο. Γεμιστό με λαχανικά και αρωματικά βότανα διατηρείται ζουμερό, ενώ αναδεικνύονται πλούσια αρώματα, από ένα πιάτο που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς!

30

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Μερίδες 4 – 6

Υλικά

2 λυθρίνια
1 μέτριο φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
8 κλωναράκια θυμαριού
8 κλωναράκια μαϊντανού
8 κλωναράκια σχοινόπρασο
2 μέτρια λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μοσχολέμονο (λάιμ) κομμένο σε φέτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Σπάγκος

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα λυθρίνια και φιλετάρετέ τα και από τις δύο πλευρές. Κρατήστε το κεντρικό κόκαλο με το κεφάλι και την ουρά του ψαριού άθικτα και καθαρίστε τα φιλέτα από τα μικρά κόκαλα. Αν αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς, ζητήστε από τον ψαρά σας να τα ετοιμάσει, αλλά να μην πετάξει το κεντρικό κόκαλο.

3

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 C και τοποθετήστε την σχάρα στη μεσαία θέση.
Αλείψτε τα φιλέτα και το κεντρικό κόκαλο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

5

Στρώστε 3 – 4 φέτες λεμόνι στο πρώτο φιλέτο και αλατοπιπερώστε. Συνεχίστε στρώνοντας τις φέτες του κρεμμυδιού και του φινόκιο και ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι σε κάθε στρώση που απλώνετε. Προσθέστε 2 κλωναράκια θυμάρι, μαϊντανό και σχοινόπρασο πάνω από τις στρώσεις λαχανικών.

35

Τοποθετήστε το κεντρικό κόκαλο του ψαριού πάνω από το φιλέτο και επαναλάβετε την διαδικασία με τις στρώσεις λαχανικών ξεκινώντας πάλι από τις φέτες λεμονιού. Τοποθετήστε το δεύτερο φιλέτο «κλείνοντας» ανάμεσα τα λαχανικά και την ραχοκοκαλιά.
11 Δέστε το ψάρι προσεκτικά σε τρία διαφορετικά σημεία. Ξεκινήστε κάνοντας ένα δέσιμο στην κοιλιά και συνεχίστε με αλλά δύο κοντά στην ουρά και το κεφάλι.

12

Τοποθετήστε το σε αντικολλητικό ταψί και συνεχίστε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία και στο δεύτερο λυθρίνι. Αν σας περισσέψουν λαχανικά, μοιράστε τα ομοιόμορφα στο ταψί μαζί με τις φέτες μοσχολέμονου.

13

Περιχύστε τα λυθρίνια και τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για 18 -20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.

14

Κόψτε τον σπάγκο και με μία σπάτουλα διαχωρίστε προσεκτικά τα φιλέτα μαζί με τις στρώσεις λαχανικών από την ραχοκοκαλιά.

Σερβίρετε!

baked-whole-red-snapper-with-vegetables-herbs-roasted-fish-1

Συμβουλές

Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με διάφορα ψάρια, αρκεί να μπορούν να γεμιστούν ανάλογα.
Αν και αυτό το πιάτο έχει πολύ λεπτή και ραφινάτη γεύση, μπορείτε να κάνετε προσαρμογές που θα το κάνουν πιο πικάντικο αν θέλετε. Μπορείτε π.χ. να αλείψετε τα φιλέτα με σκόρδο πριν στρώσετε τα λαχανικά, ή αντίστοιχα αν θέλετε, να προσθέσετε λίγο μπούκοβο για πιο καυτερή γεύση
Σερβίρετε το λυθρίνι με λαχανικά με συνοδεία μίας αρωματικής και δροσιστικής σαλάτας, όπως η σαλάτα με κινόα, όσπρια και φέτα για ένα τέλειο και ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.

Καλή απόλαυση!

lythrinia-gemista-me-lachanika-ke-aromatika-votana-mediafree-gr


Διαβάστε επίσης στο mediafree.gr:
Φιλέτο ψητού σολομού με λαχανικά σε μαρινάδα lime- Για δυνατή καρδιά που χτυπάει ευτυχισμένη!

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ

artdefete

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ