ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γνωρίζετε κάποιον που επισκέφθηκε την Σαντορίνη και δεν δοκίμασε το ονομαστό της πιάτο με τα σαντορινιά άνυδρα τοματάκια; Αυτοί οι μικροί λαχταριστοί κεφτέδες θα κόλαζαν και άγιο με την γεύση τους, αν δεν ήταν ήδη νηστίσιμοι!

Οι συνταγές της φτώχιας χάρισαν στιγμές μαγειρικού μεγαλείου και γεύσεις ανεπανάληπτες. Από το τίποτα, προκύπταν πιάτα γεμάτα αρώματα και νοστιμιά που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα πλούσια τραπέζια των ευκατάστατων.

ntomatokeftedes

Οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης δεν είναι ξακουστοί στα πέρατα του κόσμου μόνο για την νοστιμιά τους, αλλά και για την ευκολία τους και τον τρόπο που παραγκωνίζουν άλλα πιάτα από το τραπέζι, γιατί κανένας δεν μπορέι να τους αντισταθεί! Η γεύση τους είναι το ίδιο το Αιγαίο και το άρωμα της Θηραϊκής γης!

img_2435

Και το καλύτερο είναι πως τόσο γρήγορά όσο θα τους πεθυμήσεις μπορείς και να τους έχεις! Μέχρι να βάλεις ένα ουζάκι και να πεις «Στην υγειά μας», το σπίτι μυρίζει ήδη διακοπές καλοκαιριού και ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις…

clipboard

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 20 κεφτέδες περίπου

Υλικά

1/2 κιλό ντομάτες
7 – 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρεμμύδι μέτριο
½ ματσάκι μαϊντανό
5 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
3 κ.σ. άνηθο
½ κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας (αν επιθυμούμε πιο έντονο χρώμα)
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε την φλούδα και τους σπόρους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και όλα τα μυρωδικά.

diced-tomatoes

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το baking powder και το λεμόνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει ένας πηχτός χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, γιατί μπορεί οι ντομάτες μας να έχουν κατεβάσει περισσότερα υγρά.

dsc00039

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι, τόσο όσο να μην καλύπτει τους κεφτέδες πάνω από την μέση, και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Με ένα κουτάλι της σούπας προσθέτουμε κουταλιές από το μίγμα στο τηγάνι και κρατάμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Τηγανίζουμε το μίγμα σε δόσεις και δεν γεμίζουμε πολύ το τηγάνι, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία και οι κεφτέδες θα απορροφήσουν πολύ λάδι.

20150806_0022-1024x768

Μόλις πάρουν χρώμα τους γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Αν χρειαστεί κατεβάζουμε τη θερμοκρασία της φωτιάς για να μην «αρπάξουν».
Βγάζουμε τους ντοματοκεφτέδες σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.

16437518564_938d46db07_o

Συμβουλές

Μπορούμε να φτιάξουμε τους ντοματοκεφτέδες με cherry ντοματάκια και ντομάτες. Το καλοκαίρι βρίσκουμε και ντοματάκια Σαντορίνης, όπου έχουν πολύ έντονη γεύση και κάνουν αυτό το πιάτο πραγματικά ξεχωριστό.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και 4 -5 κ.σ. σκληρή φέτα θρυμματισμένη.
Αν θέλετε μία πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μπούκοβο.

Καλή απόλαυση!

tomato2-thumb-large


Διαβάστε επίσης στο mediafree.gr
Πικάντικες γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα πιπεριάς και κύμινο – Γεύση από θάλασσα και καλοκαίρι
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ