ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Στην αυγή της δημιουργίας ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε. Η Παγγαία ένωνε όλες τις χώρες μαζί σε μία ενιαία ήπειρο και χώρες σήμερα γνωστές για τις παραλίες τους βρίσκονταν στην ενδοχώρα.

Η Ευρασία, η Αμερικανική ήπειρος, η Αφρική, η Ανταρκτική και η Αυστραλία ήταν όλες μαζί ενωμένες σε μία τεράστια έκταση, που περιβαλλόταν από ατελείωτη θάλασσα που δεν χωριζόταν από άλλα κομμάτια γης.
pangaea
Παγγαία
175 εκατομμύρια χρόνια πριν η Παγγαία άρχισε να χωρίζεται αλλά παρέμενε και πάλι κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, μέχρι την τελική διαμόρφωση των ηπείρων όπως περίπου τις γνωρίζουμε σήμερα.
Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν είχε ορίσει τα γεωπολιτικά σύνορα των χωρών και των ηπείρων πάνω στην Παγγαία, αλλά ένας καλλιτέχνης, ο Massimo Pietrobon δημιούργησε έναν χάρτη βασισμένο στους επιστημονικούς υπολογισμούς και ζωγράφισε τα σύνορα πριν τα χαράξει η ανθρωπότητα.
pangaea-to-present
Η δημιουργία των Ηπείρων από τη διάσπαση της Παγγαίας -Φωτογραφία: United States Geological Survey
Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, αλλά βάζει τα πράγματα σε νέα προοπτική δέιχνωντας πόσα ενώνουν πραγματικά τις χώρες του πλανήτη που χώρισε, η θάλασσα, η θρησκεία, οι εθνικές διεκδικήσεις.
Στον χάρτη του Pietrobon, η Ανταρκτική συνορεύει με την Αυστραλία, στα νοτιοανατολικά και με την άκρη της Χιλής στα δυτικά. Στα βορειοανατολικά της σύνορα της ακουμπάει η Ινδική χερσόνησος και το Θιβέτ συνορεύει με την Αυστραλία και όχι την Κίνα, με την οποία βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του χάρτη.
worldpoliticallarge
Παγκόσμιος χάρτης
Η Αφρική «αγκαλιάζει» την Βραζιλία και την ανατολική πλευρά της Αμερικανικής ηπείρου. Ο Καναδάς συνορεύει με την Πορτογαλία, τη Δανία και το Μαρόκο, όπως και η Αμερική, η Μεγ. Βρετανία δεν είναι νησί, και η Ισπανία ακουμπάει την Αλγερία.
Η Τουρκία είναι ανοιχτή από τα βόρεια και δεν ενώνεται με την Αρμενία, την Γεωργία ή τη Βουλγαρία, ενώ το Ιράν βρίσκεται πιο κάτω στα Ανατολικά της. η Ελλάδα εξακολουθεί να συνορεύει μαζί της, αλλά ενώνεται με την Λιβύη, χωρίς την παρουσία των νησιών του Αιγαίου.
pangea-world-map
Η Παγγαία κατά τον Massimo Pietrobon
Η Ιταλία βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά από την Ελλάδα, αλλά ενώνεται με την Τυνησία και η Αδριατική είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Στην βόρεια πλευρά της Παγγαίας ξεχωρίζει η Ιαπωνία, που δεν είναι επίσης νησί και είναι ενωμένη με την Κίνα και την Κορέα

Δείτε μία μεγαλύτερη ανάλυση του χάρτη εδώ!


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ