ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αυτήν την εποχή που ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, αρχίζουμε να βρίσκουμε την καλύτερη ποιότητα υλικών όπως τα μανιτάρια και το σπανάκι και είναι η καλύτερη περίοδος για να τα χρησιμοποιήσουμε στα πιάτα μας.

Μία συνταγή που συνδυάζει αυτά τα δύο υλικά εποχής με το ψαρονέφρι που είναι το πιο αφράτο και άπαχο κομμάτι του χοιρινού θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας.
Εμείς σας παρουσιάζουμε την εκδοχή του, ακόμα πιο «πειραγμένη», με το ρολάκι κρέατος τυλιγμένο σε τραγανές λωρίδες μπέικον και κρεμώδη σάλτσα από κατσικίσιο τυρί και πικάντικη μουστάρδα Dijon.

bacon-wrapped-mushroom-and-spinach-stuffed-pork-tenderloin-in-a-creamy-dijon-goat-cheese-sauce-800-2914

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Μερίδες: 6

gemisi-spanaki-manitaria

Υλικά

Για τη γέμιση
350 γρ. μανιτάρια λευκά χοντροκομμένα (γίνεται και με συνδυασμό διάφορων μανιταριών)
250 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. θυμάρι φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι

bacon-wrapped-mushroom-and-spinach-stuffed-pork-tenderloin-in-a-creamy-dijon-goat-cheese-sauce-800-7836

Για το ρολό κρέατος
1 ψαρονέφρι (βάρους περ. 500 γρ.)
12 φέτες μπέικον
5 κ.σ. ελαιόλαδο

sos

Για τη σος τυριού
175 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon (μπορείτε να επιλέξετε και με σπόρους σιναπιού)
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
350 ml γάλα
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

bacon-wrapped-mushroom-and-spinach-stuffed-pork-tenderloin-in-a-creamy-dijon-goat-cheese-sauce-800-7803

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην βγάλουν πολλά υγρά τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε το μίγμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης για περίπου 10-15 λεπτά.

dsc_0293

Ρίχνουμε το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και ανακατεύουμε να ενωθεί με όλα τα υλικά όσο μαραίνεται.
Αφήνουμε τη γέμιση στη φωτιά για 3-5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό από το σπανάκι. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία του.

sauteed-spinach-and-mushrooms-with-shallot-in-pan

Για να γεμίσουμε το ψαρονέφρι θα χρειαστεί να το ανοίξουμε.
Αν αυτή η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη μπορείτε να ζητήσετε από τον χασάπη σας να ανοίξει το ψαρονέφρι για να είναι έτοιμο να το γεμίσετε εσείς.
Καθαρίζουμε το φιλέτο από τυχόν λίπη.

meat-butterfly

Κόβουμε το φιλέτο κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι υπολογίζοντας να σταματήσουμε την τομή 1,5 εκ. περίπου πριν την άλλη άκρη του.
Απλώνουμε διάφανη μεμβράνη πάνω στο κρέας και με ένα σφυρί μαγειρικής κοπανάμε για να ανοίξει ομοιόμορφα σε ένα πάχος 1 -1,5 εκ. περίπου.

clipboard

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C στην ένδειξη του αέρα.
Απλώνουμε στο ανοιγμένο φιλέτο την γέμιση αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. από τις άκρες και τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό.

20131108-276344-spinach-and-mushroom-stuffed-tenderloin-step-2

Απλώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού στον πάγκο και τοποθετούμε τις 12 φέτες μπέικον, φροντίζοντας να πατάνε ελαφρά η μία την άλλη.
Ακουμπάμε κάθετα το ρολό χοιρινού επάνω τους και με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε τις φέτες γύρω από το γεμιστό φιλέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το σπανάκι στα καλύτερά του με μπεσαμέλ και λαζάνια!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τα πιο νόστιμα και εύκολα μπιφτέκια κοτόπουλου, που φάγατε ποτέ!

Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση του μπέικον από την κάτω πλευρά, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το ακουμπάμε πάνω σε μία σχάρα για το ψήσιμο.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 λεπτά.

bacon-wrapped-mushroom-and-spinach-stuffed-pork-tenderloin-in-a-creamy-dijon-goat-cheese-sauce-800-7836

Αν στο τέλος του ψησίματος δεν έχει γίνει τραγανή η κρούστα από μπέικον, μπορούμε να ανεβάσουμε το ρολό σε πιο ψηλή θέση και να γυρίσουμε την ένδειξη του φούρνου στο γκριλ για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα, χωρίς να στεγνώσει ή να καεί.
Βγάζουμε το γεμιστό ρολό από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να «ηρεμήσει» για 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες για να σερβιριστεί.
Εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμάσουμε την σος τυριού η οποία πρέπει να σερβιριστεί ζεστή.

bechamel03-thumb-596x350-229109

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά αν χρειαστεί στο μισό και προσθέτουμε το θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το πιπέρι, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Προσθέτουμε ανάλογα και κατεβάζουμε από την φωτιά.

bacon-wrapped-mushroom-and-spinach-stuffed-pork-tenderloin-in-a-creamy-dijon-goat-cheese-sauce-800-2914

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το ρολό κρέατος σε φέτες, προσεκτικά για να μην ανοίξει και διαλυθεί. Τοποθετούμε δύο φέτες ανά μερίδα και καλύπτουμε με την σος τυριού.

Συμβουλές

Μπορείτε να προετοιμάσετε την γέμιση και το ρολό κρέατος μία ημέρα πριν και να το ψήσετε την επομένη.
Μπορείτε να προσθέσετε κατσικίσιο τυρί και στην γέμιση. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε 100 γρ. τυρί επιπλέον.
Ιδανικά αυτό το πιάτο σερβίρεται με αφράτο ρύζι, αχνιστά λαχανικά ή ψητή πατάτα. Η σος είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για πολλά πιάτα λαχανικών στον ατμό ή ψητών κρεάτων.
Μπορεί να γίνει όσο ελαφριά ή πικάντικη θέλετε ανάλογα με την ένταση της μουστάρδας που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, αλλά προσπαθήστε να μην «καλύψετε» την γεύση του τυριού.
Καλή απόλαυση!

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ